En viktig mineral

Magnesium är ett viktigt element för hälsa och välbefinnande eftersom det reglerar många biokemiska reaktioner i kroppen. Magnesium uppfyller flera viktiga roller, särskilt i musklerna, inklusive hjärtat och nervsystemet. Magnesium bidrar också till att upprätthålla normala ben och tänder.

För muskler och nervsystemet

I kroppen finns magnesium mestadels i ben, muskler och mjuka vävnader. Det behövs i många enzymer som är involverade i energiproduktion, proteinsyntes och fettsyrametabolism.

I muskler, inklusive hjärtat, behövs magnesium vid muskelsammandragning och energiproduktion. Ett långsiktigt lågt magnesiumintag kan bidra till försvagad muskelfunktion. Magnesium behövs också för nervsystemets normala funktion eftersom det bidrar till elektrolytbalansen. Nästan 50 – 60 % av magnesium lagrat i kroppen finns i ben, vilket innebär att magnesium bidrar till att upprätthålla normala ben och även tänder.

Dessutom bidrar magnesium till minskad trötthet och utmattning genom att hjälpa till med normal energivande metabolism i kroppen.

Behöver jag mer magnesium?

Motion, stress, hårt fysiskt arbete med kontinuerligt muskelarbete, en diet innehållande för lite grönsaker och fullkorn, hög alkoholkonsumtion, åldrande och graviditet ökar kroppens magnesiumbehov. Om du kan identifiera dig med någon av dessa kan det vara bra för dig med magnesiumtillskott. Om du lider av muskelspänningar eller benkramper kan magnesiumtillskott även vara användbart.

Det rekommenderade dagliga intaget för magnesium är 280 – 375 mg. I kosten finns magnesium i fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, bär och choklad. Särskilt nötter, frön och fullkornsprodukter är bra källor för magnesium. Nötter, till exempel, bör du äta cirka 200 gram om dagen för att få beräkningsvis en daglig dos av magnesium. Dock täcker den mängden nötter mer än hälften av det dagliga energiintaget. Dessutom minskar många ämnen i livsmedel absorptionen av magnesium. Magnesiumabsorptionen från livsmedel varierar mellan 30 – 50 %.

Därför är högkvalitativ magnesiumtillskott ett effektivt alternativ för att säkerställa ett tillräckligt dagligt intag av magnesium.

Det mest bekväma magnesiumtillskottet

Det finns många motstridiga åsikter om den bästa kemiska formen av magnesium i kosttillskott. Inget vetenskapligt bevis tyder dock på att en kemisk form av magnesium är bättre än en annan. Därför är det bästa magnesiumtillskottet det som är enkelt och bekvämt att använda.

Den dagliga dosen av Magnex är bara 1 – 2 tabletter beroende på produkten, och den täcker det rekommenderade dagliga intaget av 375 mg magnesium. Magnex-produkterna är därför mycket enkla att använda.